/ Guliver/Getty Images
Европейският съюз зачита суверенитета на Република Македония, включително границите на македонската държава. Официалното становище на ЕС бе изразено от говорителката на Еврокомисията Мая Коциянчич, цитирана от македонските медии.

Тази позиция бе изразена по повод скандалното изявление на американския конгресмен Дейна Рорабейкър, че „Македония не е държава и трябва да бъде поделена между Косово и България.

Българо-македонският и други въпроси

Коцянчич поясни, че Еврокомисията няма практика да коментира подобни изявления, но реши да вземе отношение заради отзвука от изявлението на конгресмена, което съвпадна с появата на т.нар. албанска платформа на някои политически партии в страната, представляваща заплаха за унитарността на страната.

„Когато става дума за Македония, това е страна кандидатка и ние я уважаваме. Ние изцяло подкрепяме страната, включително нейния суверенитет, зачитаме и нейните граници. Ние всъщност постоянно казваме, че не може да има промени, когато става дума за границите и работим с кандидатките с цялата сериозност, подкрепа и решителност, заяви Коциянчич.
БГНЕС