Европейският парламент даде днес зелена светлина за пренасочване на средства от ЕС за регионално развитие и убежище към страните от съюза, които приютяват хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, съобщи пресслужбата на институцията.

Решено: Безплатен градски транспорт в София за украинските бежанци

Само две седмици след като Европейската комисия представи съответното предложение, евродепутатите приеха мерките за действия по линия на сближаването за бежанците в Европа (CARE), по неотложна процедура с 562 гласа "за" при два "против" и трима "въздържал се".

Фондове за сближаване за бежанците

Актуализацията на действащите правила на политиката на сближаване ще позволи бързото преразпределяне на наличните средства, за да се помогне на държавите от ЕС и техните региони да предоставят спешна подкрепа (временно настаняване, снабдяване с храна и вода, медицински грижи или образование) на хората, бягащи от руската агресия в Украйна. Това може да включва средства по политиката на сближаване за периода 2014-2020 г., които все още не са разпределени или изразходвани, както и допълнителни 10 милиарда евро от фондовете "REACT-EU".

България предоставя хуманитарна помощ в размер на 361 830 лева за Украйна

Държавите от ЕС могат да подадат заявление до ЕС за възстановяване на средствата, които са изразходвали за подпомагане на украинските бежанци, със задна дата, считано от 24 февруари - деня, когато Русия нахлу в Украйна. ЕС ще може да финансира 100% (вместо обичайните 85%) от средствата за сближаване, изразходвани от държавите членки, за още една година (от средата на 2021 г. до средата на 2022 г.).

Кохезионните фондове на ЕС подпомагат инвестиции, които насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване на ЕС, като се опитват да коригират неравенството между неговите региони.

Фондове в областта на вътрешните работи

С 575 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се" евродепутатите удължиха с една година - до средата на 2024 г. - срока, в който може да се използват фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" за периода 2014-2020 г., за да се даде на държавите членки бърз достъп до неизползваните средства. 420 милиона евро може да бъдат освободени, за да бъдат изразходвани за настаняване, храна, здравни грижи или допълнителен персонал.

Контекст 

По данни на службата на върховния комисар на ООН за бежанците след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари повече от 3 милиона души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави.

Следващи стъпки

Сега проектът за правила ще бъде предаден на Съвета на ЕС за официално приемане. Регламентът ще влезе в сила един ден след като бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС.
БТА