/ iStock/Getty Images

Министрите на външните работи на ЕС гласуваха санкции срещу Турция заради сондажите за нефт и природен газ край Кипър, съобщава ТАСС.


Прекратяват се дипломатическите контакти и се спира финансирането с европейски пари на редица дейности, насочени към подготовката на Турция за членство в ЕС.

Според дипломати, Анкара ще загуби около 150 млн. евро, от предвидените за 2020 г. 400 млн. за различни сфери на обществото и икономиката - от политическа реформа до проекти в земеделието.

ЕК предупреди, че преговорите за разширяването на ЕС траят дълго

"Провокацията на Турция е неприемлива за всеки един от нас", каза министъра по европейските дела на Германия Михаел Рот, който повтори, че ЕС стои зад Кипър. Неотдавна, в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър бяха открити големи количества природен газ.

Анкара оспорва границите на ИИЗ на Кипър и изпрати кораба "Фатих" да прави сондажи в района, които ще продължат до началото на септември.

През юни Кипър издаде заповед за арест на екипажа на "Фатих". Три седмици след това Турция изпрати и кораба Явуз за допълнителни сондажи.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза, че страната е готова да защитава правата на кипърските турци върху находищата с горива, дори с употребата на военна сила.
 
 
БГНЕС