/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е написал писмо, адресирано до гражданите от възрастовата група от 65 години нагоре. В него той уверява, че държавата взима всички необходими мерки и е мобилизирала всичките си възможности в борбата срещу пандемията от коронавируса, заплашваща здравето на нацията.

76 починали за денонощие в Турция, общо загиналите са 725

Писмото е поставено в пакети с маски и дезинфекцзионни материали, които са подготвени за безплатно раздаване на хората от посочената възрастова група, за които заради пандемията бе наложена забрана за излизане от домовете.

Инициативата на президентството, която е в рамките на мерките за борба с коронавируса, се осъществява в координация с Министерството на промишлеността и технологиите.

Турция лекува пациенти с COVID-19, като им прелива кръвна плазма от оздравели

Благодарение на трансформацията през последните 18 години в сферата на обществените услуги, Турция е една от най-подготвените страни за пандемията от коронавируса,
се посочва в писмото на президента, като се изтъква, че страната е приложила най-силната в света здравно-осигурителна система, построила е най-модерни болници.

В писмото се посочва още, че Турция притежава огромна здравна армия, включваща общо 490 000 здравни работници, както и 360 000 помощен персонал. В писмото се призовават възрастните хора да останат по домовете си до отпадане на заплахата от пандемията, като се припомня, че коронавирусът може да доведе до фатални последици при по-възрастните и хората с хронични заболявания.

Ердоган: В Истанбул ще бъдат изградени две болници за пандемията

"Същевременно в писмото се припомнят телефоните, на които възрастните хора могат да се обаждат, за да получат помощ от Групата за социална подкрепа "Вефа" за задоволяване на ежедневните си нужди. Бъдете спокойни, нито един вирус, нито една епидемия не е по-силна от Турция", заявява президентът в писмото.
БТА