/ БГНЕС
Към вчерашна дата починалите от новия коронавирус в Турция са 92 и са регистрирани 5 698 заразени
Турският президент Р.Т.Ердоган огласи пакет от нови, допълнителни мерки за борба срещу разпространението на новия коронавирус в Турция, предаде БТА.

Пакетът включва мерки, които са групирани общо в 7 пункта. Междуградските превози ще се осъществяват само с разрешение на съответното валийство. В частния сектор ще се прилага гъвкава система на трудова заетост, с минимум персонал, както е в обществения сектор. В обществения транспорт ще се съблюдава дистанция между седящите. Забраняват се през уикендите разходките, както и тичането, карането на колела и всякакви спортни дейности в парковете, край морския бряг, риболова, пикник на открити места, както и събирането на групи в парковете през останалите дни на седмицата. Уволняването или пускането в отпуск на войниците ще става след като са преминали през 14-дневна карантина. Отменят се всички полети зад граница. Валийствата ще бъдат отговорни за спазването на мерките, а там, където се налага, ще бъдат прилагани допълнителни мерки.

Очаква се спад на епидемията в Русия през април-май

Държавният глава посочи, че тези мерки са били предприети по препоръка на специализирания Научен съвет, който заседава вчера.

В обръщение към гражданите на 83-милионна Турция Ердоган за пореден път ги призова да се поставят доброволно в изолация, под карантина и да не излизат от домовете си, освен за основни нужди и при спешни случаи, да ползват по-малко обществения транспорт, да полагат грижи за личната хигиена. "Ако тези мерки не се спазват доброволно, ще предприемем допълнителни. Трябва всички да спазваме предписанията. Вижте какво стана в САЩ. Нека не се поддаваме на паника или на успокоение. Нека да се вслушаме в съветите на специалистите, на хората на науката", каза още Ердоган.

Към вчерашна дата починалите от новия коронавирус в Турция са 92 и са регистрирани 5 698 заразени.