Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган / БГНЕС
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъди неотдавнашните случаи на изгаряне на Корана в няколко европейски държави като престъпления от омраза и варварство, като изрази дълбока загриженост от "ескалиращата ислямофобия в западните страни", предаде Анадолската агенция.

"Като мюсюлмани ние се борим с много проблеми - от тероризма до престъпленията от омраза едновременно. Ислямофобията, която се разпространява с всеки изминал ден на Запад, предизвиква нашата загриженост", заяви Ердоган по време на среща с генералния секретар на Съвета на мюсюлманските организации в САЩ (USCMO) Усама Джамал и неговата делегация в столицата Анкара.

Министърът на външните работи Хакан Фидан, главният съветник на президента по въпросите на външната политика и сигурността Акиф Чагатай Кьолич и ръководителят на висшия религиозен орган на Туркия Диянет Али Ербаш също присъстваха на срещата, проведена в президентския комплекс.

Забележките на Ердоган идват след множество инциденти с изгаряне на Корана, включително неотдавнашните сблъсъци в третия по големина град в Швеция, Малмьо, където антиислямският активист Салван Момика запали копие на Корана. Инцидентът предизвика реакцията на разгневена тълпа и задържането на поне трима души, според местните власти.

Ердоган призова за превантивни мерки за борба с подобни действия. "По всякакъв повод изразяваме, че не приемаме нападенията срещу нашата свещена книга Коран в Европа, под прикритието на свободата на изразяване. Това е явно престъпление от омраза и варварство", отбеляза той.

Президентът изтъкна също, че повтарящите се нападения в Швеция, Нидерландия и Дания са показателни за "неуспеха в установяването на демокрацията и правата на човека в тези региони". Ердоган се позова още на резолюциите на Общото събрание на ООН и на Съвета по правата на човека, които разглеждат актовете на насилие срещу свещени книги като нарушения на международното право.

Ердоган призова USCMO да активизира усилията си за предотвратяване на разпространението на антиислямски настроения и за противодействие на тероризма, насочен срещу Турция, в Съединените щати.

"Много от вас играят важна роля по отношение на достъпа до политическите кръгове в Съединените щати... Очаквам от вас ефективно да обясните на всички политически кръгове, особено на Конгреса на САЩ, че атаките срещу Турция не могат да бъдат защитавани под претекст за свободата на изразяване, че те са насочени срещу социалния мир и стабилност", заяви той.

През последните месеци Момика оскверни екземпляри от Корана по време на серия от антиислямски протести предимно в Стокхолм. Шведската полиция е разрешила действията му, позовавайки се на свободата на словото, което е довело до нарастващо обществено възмущение и дипломатическо напрежение, включително протести в няколко държави с преобладаващо мюсюлманско население.
БГНЕС