/ БГНЕС
С 518 гласа "за", 56 "против" и 61 "въздържал се" Европейският парламент одобри отпускането на извънреден заем на Украйна в размер до 35 млрд. евро, който ще бъде изплатен с бъдещи приходи от замразени руски активи. Както БТА вече информира, средствата са част от по-широкия план на Г-7 за предоставяне на финансова подкрепа на страната, възлизаща на до 45 млрд. евро. 

“Ще използваме руските замразени активи. Агресорът трябва да плати за разрушаването, което причинява на Украйна. Слава на Украйна”, заяви от парламентарната трибуна председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

”Този заем ще допринесе за създаването на механизъм за сътрудничество по заемите за Украйна на стойност 45 милиарда евро (50 милиарда долара). Този нов механизъм, изготвен на ниво Г-7, е изключителен с това, че заемите от ЕС и други страни в Г-7 няма да бъдат изплатени от Украйна, а от неочаквани печалби, идващи от замразените активи на Русия”, заяви след гласуването докладчикът на ЕП по това досие - шведската евродепутатка Карин Карлсбро. Тя коментира още, че предложението на Европейската комисия е прието бързо и без изменения, така че Украйна да може да се възползва от тази помощ преди края на 2024 г. 

“Подкрепата на Г-7 за успешното прилагане на този механизъм зависи от удължаването на санкциите срещу Русия и удължаването на замразяването на руски активи. В тази връзка “Обнови Европа” отново осъжда възпрепятстването от страна на унгарския премиер Виктор Орбан, който се противопостави на предложението за подновяване на замразяването на суверенните активи на Русия на стойност 210 милиарда евро за период от 36 месеца, вместо за 6 месеца. Този вариант, подкрепен и от Съединените щати, щеше да осигури на Украйна стабилната помощ, от която се нуждае, за да противодейства на руската агресия. За пореден път режимът на Орбан показва кои са истинските му съюзници", се казва в прессъобщение на "Обнови Европа", изпратено и до редакцията на БТА непосредствено след гласуването.

По-рано през деня в пленарната зала се проведе разгорещен дебат по темата, който очерта разнопосочни мнения.
Така нареченият механизъм за сътрудничество в областта на заемите за Украйна ще предостави на Украйна бъдещите приходи от замразените активи на Руската централна банка, намиращи се в ЕС. Тези средства ще помогнат на Украйна да обслужи и изплати заема за макрофинансова помощ за Украйна (МФП) на ЕС, както и заемите от други партньори от Г-7. Средствата по механизма могат да се използват за обслужване и погасяване на заеми, но Киев може да ги разпределя и по свое усмотрение по линия на МФП.

Новите средства за МФП ще бъдат изплатени до края на 2025 г. Заемът е обвързан с непрекъснатия ангажимент на Украйна да поддържа ефективни демократични механизми, да спазва правата на човека и с други политически условия, които ще бъдат определени в меморандум за разбирателство. В допълнение към това към заема за МФП ще се прилагат системите за управление и контрол, очертани в плана за Украйна, както и специфични мерки за предотвратяване на измами и други нередности.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мартина Ганчева/БТА