/ Getty Images
Европейски заем от 35 млрд. евро за Украйна обсъждат евродепутатите във втория ден от пленарната сесия на ЕП в Страсбург. Очаква се той да бъде гласуван по-късно днес. Средствата са част от по-широкия план на Г-7 за предоставяне на финансова подкрепа на страната, възлизаща на до 45 млрд. евро. 

Заседанието тази сутрин започна при полузпразна зала с доклад на еврородепутатката Карин Карслбро от групата “Обнови Европа” (Renew Europe) за създаване на механизъм за сътрудничество по заемите за Украйна и за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ на Украйна. 

“От първия ден на войната, започната от Владимир Путин, е ясно, че Русия ще трябва да плати за всички щети, нанесени на Украйна и за възстановяване на бъдещето на Украйна. Но до този момент това все още не може да стане. Затова има решение за използване на замразени руски активи”, заяви тя от трибуната и настоя, че Украйна се нуждае от спешна и неотложна финансова помощ. Карин Карслбро изрази мнение, че е необходимо структурирането на тази помощ. 

“Нашият демократичен дълг е да извършим проверка върху всичко онова, което е предвидено в механизма за сътрудничество по заемите за Украйна”, добави тя. 

“Изправени сме пред тест на европейската солидарност. Това не е за първи път, нито за последен. Ние се състезаваме с времето. За американците беше проблем нашият шестмесечен цикъл за подновяване на санкциите. Целта е да използваме доходите от руските активи, държани от европейски банки”, коментира на свой ред Януш Левандовски от Европейската народна партия.

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс изрази мнение, че ЕС и неговите държави членки предоставят най-голямата финансова помощ на Украйна и я подкрепят още от самото начало на войната. 

“До момента подкрепата се изразява в над 120 млрд. евро. Но допълнителна финансова подкрепа е изключително важна. МВФ смята, че финансирането може да достигне 41,5 млрд. долара през 2025 г. Шест и половина милиарда повече, отколкото беше предвидено”, отбеляза политикът пред евродепутатите. 

Той обясни, че механизъм, който ще бъде създаден, е инструмент за събиране на печалбите от руските активи, които да бъдат предоставени на Украйна за възстановяването на заемите на държавите от Г-7 и на другите държави, които биха искали да се присъединят към тази инициатива. 

“Приносът на ЕС се изразява в заем до 35 млрд. евро, ако заемодателите от Г-7 поемат разликата. По-късно тази седмица, на 25 октомври, партньорите от Г-7 ще съобщят техният принос”, каза още Дидие Рейндерс.

Повечето евродепутати от различните политически групи, които се изказаха, бяха единодушни, че ЕС трябва да помогне на Украйна, за да възстанови тя своята разрушена инфраструктура. Но не липсваха и критики от страна на “Патриоти за Европа”.

“Посещението на Володимир Зеленски в Брюксел не постигна много. ЕК ще ни наложи 35 милиарда, за да поддържаме жива една държава, която не може да отговори на елементарните потребности на своите хора. И това не  е първият път. Тези пари ще се добавят до една планина от дългове - 33 млрд. през 2023 г. и 10 млрд. по-рано и нищо от това не беше върнато. Това е една авантюра и Вашингтон няма да допринесе за това масивно финансово усилие.  Това задължаване ще застраши икономическото бъдеще на Европа. Това е дълг, който не може да бъде платен и това трябва да се знае”, коментира евродепутатът Тиери Мариани.  

Критично прозвуча и Манон Обри от европейската левица.

“Защо гласуваме помощ за Украйна, а не за Газа? Не можем да допускаме двоен аршин. Да, престъпниците са Путин и Нетаняху. Справедливо е да се използват руските активи да помогнем на Украйна. Но защо не искаме от украинците да приложат реформи. Вие сте лицемери и продължавате да подпомагате руските олигарси. Путин продължава да продава своя газ. Трябва да обсъдим и дълга на Украйна. Той трябва да бъде преструктуриран, за да се възстанови страната”, смята Манон Обри. 

"През цялата година ЕС се опитваше да използва замразените руски средства или техните лихви, за да създаде някакъв фонд за Украйна. Това обаче се проваляше, защото схемите изглеждаха съмнителни. Тези средства никога няма да помогнат на украинските граждани. Те служат само за покриване на дупки в украинския бюджет. Тази кражба може да доведе до ответни действия на Русия - конфискация на европейски активи от страна на Русия. За първи път ЕС присвоява средства на свои граждани, но и чужди средства”, коментира българският евродепутат Рада Лайкова от група

„Европа на суверенните нации". Тя изрази мнение, че ЕС се е опитвал цяла година  да намери механизъм, с който да намери начин да присвоява чужди средства. 

“Тези средства на първо време ще отидат за погасяване на кредити по други кредити, след това ще отидат за запълване на дупки по украинския бюджет. Други държави като САЩ вече не желаят да инвестират там. Тези пари ще отидат за погасяване на дупки”, каза Рада Лайкова в отговор на въпрос на евродепутат.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мартина Ганчева/БТА