/ БГНЕС
Президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит „отнесоха“ любовта си в Тадж Махал. Емблематичният монумент е известен в цял свят като символ на вечната любов. Държавният глава на Франция е на държавна визита в Индия.

Еманюел Макрон написал книга за любовта си с Брижит
Делегацията му бе посрещната с военни почести в президентския дворец, където ги очакваше и премиерът на Индия Нарендра Моди.

Семейство Макрон впечатлени от Китай, подариха кон на Си Цзинпин (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това е първа визита на Макрон в Индия. Целта й е да "се сключи за десетилетие напред силен пакт между двете демокрации", обясни френският президент при посрещането си в президентския дворец в Делхи. "Това ще бъде пакт около колективната сигурност, по-специално в региона, около икономическите, културните, образователните и академичните отношения и около връзките между нашите народи, по-специално младежите", допълни той.

Семейство Макрон в Индия
БГНЕС

Програмата на Макрон в Индия включваше подписване на договор, който дава на индийски кораби достъп до френските военни бази в Индийския океан, както и редица срещи. Едната от тях касае стимулирането на използването на слънчевата енергия в страните в процес на развитие.

Макрон: На път сме да загубим битката срещу глобалното затопляне

Френският президент приключи официалното си посещение в Индия с пътуване до древния град Варанаси в щата Бенарес, предаде Франс прес. До Варанаси, свято място за хиндуизма, Макрон пътува заедно с индийския премиер Нарендра Моди.

Семейство Макрон в Индия
БГНЕС

Тази сутрин двамата лидери откриха 100-мегаватова фотоволтаична централа в Мирзапур, на 50 километра западно от Варанаси, построена от френската група Анжи.

ГАЛЕРИЯ: Семейство Макрон съчетаха работата с удоволствието в Индия

След откриването на фотоволтаичната централа Макрон и Моди отидоха на стълбите на брега на река Ганг, където милиони поклонници идват всяка година да изпълнят ритуал за пречистване.

Семейство Макрон в Индия
БГНЕС

Според хиндуистката вяра, ако човек умре или е кремиран във Варанаси, това ще доведе до освобождение на душата му и ще сложи край на адския цикъл на преражданията - най-висшата цел за всички вярващи, припомня Франс прес.
БТА