ЕК и Египет бяха домакини на конференция за енергийната сигурност
ЕК и Египет бяха домакини на конференция за енергийната сигурност / БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) и Египет заедно бяха домакини на конференция, която за първи път обедини Европа и нейните южни партньори, които да обсъдят транс-регионалното сътрудничество в енергийния сектор, предаде ДПА.

В речта си при откриването на форума министърът на външните работи на Египет Ахмед Али Абул Гаит заяви, че страната му може да действа като мост между африканските доставчици на възобновяема енергия и европейските пазари, тъй като е разположена на кръстопътя между трите континента.

Еврокомисарят за външните отношения Бенита Фереро-Валднер от своя страна каза, че конференцията е събрала заедно всички партньори, за да проведат "единствен по рода си диалог" по въпросите на енергетиката. Това, заяви Фереро-Валднер, която отговаря и за европейската политика на добросъседство, ще разсее обвиненията, че ЕС се интересува от юга само заради енергийното му богатство.

В трите региона - Европа, Африка и Близкия изток - има над 1,5 милиарда потребители на енергия, и там са разположени половината от световните запаси от природен газ, както и съществуващи източници на възобновяема енергия, отбеляза Фереро-Валднер.

Еврокомисарят предложи на партньорите европейска помощ за разработването на възобновяема енергия, конкретно за производство на хидравлично и генерирано от вятърна енергия електричество.

ЕС е готов да подпише споразумение за сътрудничество с Египет по модела на подписаните с Алжир и Йордания, и на предстоящото с Либия, заяви Фереро-Валднер. Еврокомисарят акцентира върху мирното използване на ядрената енергетика и необходимостта страните да приемат стандартите на Международната агенция за атомна енергия, дни след като Египет обяви плана си да построи атомни централи за мирни цели.

ЕС е заинтересован от свързването на арабски газопровод с европейски тръбопровод, както и на друг между Италия и Алжир, заяви представителката на ЕК. Европейският съюз с помощта на Германия, ще открие до края на 2007 г. център за възобновяема енергия в Египет, обяви еврокомисарят.