ЕК: Борисов постигна забележителни резултати, можем да прекратим механизма на България по всяко време
ЕК: Борисов постигна забележителни резултати, можем да прекратим механизма на България по всяко време / Guliver/Getty Images

„Под ръководството на премиера Бойко Борисов България постигна резултати, особено в борбата с данъчните измами", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. По негови думи става дума за събраните допълнително над два милиарда евро в бюджета през последните две години, което Тимерманс определи като „забележителни резултати".

Борисов намекна, че се очаква от България отново номинация на жена за еврокомисар

Според него Европейската комисия може да отмени мониторинговия механизъм за България по всяко време. „Не е в интерес на процеса да се дава дата за прекратяването на механизма за сътрудничество и проверка", посочи Франс Тимерманс.

Следващият доклад на ЕК за България ще бъде представен в края на януари

„Единствената работна хипотеза, с която разполагаме, е казаното от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че се надява да успеем да отменим механизма до края на мандата на тази комисия (2019 г. ). Това би могло да бъде по всяко време в рамките на мандата", поясни той.

По неговите думи поставянето на краен срок за действие на механизма не би отчело фактите на място. Според мен е много по-добре за България да останем съсредоточени в целта, допълни Тимерманс.

Източник: БТА