/ БГНЕС
Евролидерите обсъждат на среща на върха в Брюксел пакет от мерки за възстановяване на европейската икономика
"Преговорите на срещата на върха на ЕС в Брюксел вървят по-трудно от очакваното, те са почти в безизходица", заяви италианският премиер Джузепе Конте.

В ЕС засега не се разбраха за европарите (ВИДЕО)

На втория ден на срещата на върха в Брюксел, лидерите на страните от ЕС се опитват да намерят общ изход от ситуацията, в която се озоваха въпреки няколко кръга преговори и двустранни консултации относно пакета от мерки за възстановяване на европейската икономика след кризата с коронавируса.

"Има много страни в дискусията и това прави процеса много труден. Има много въпроси, по които търсим общи позиции. Тези инструменти трябва да са пропорционални на това, което преживяваме. Никой не трябва да одобрява неефективни средства, необходим е твърд и надежден колективен отговор", каза Конте във Facebook от Брюксел.

Борисов пред ЕС: Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията (ВИДЕО)

Според него, преговорите са били "по-сложни, отколкото са очаквали", страните са в безизходица. „Не можем да разрешим много въпроси“, заяви италианският премиер. Той подчерта, че италианската делегация води тежък диалог с Холандия и други „умерени“ страни, към които обикновено се споменават Дания, Швеция и Австрия по въпроса за европейските финанси.

"Те не споделят необходимостта от смислен отговор, особено по отношение на субсидиите и заемите. Опитваме се да включим всички, така че всички да разберат, че не само Италия и други от най-засегнатите страни се възползват от това, но и цяла Европа", каза Конте.
БГНЕС