/ БГНЕС
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж ще бъде съден в сряда от британския съд за нарушаването на гаранцията от преди седем години, когато се укри в еквадорското посолство в Лондон, за да предотврати екстрадиране в Швеция.

Еквадор разреши на Швеция да разпита основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж

Австралийският разобличител, който бе арестуван на 11 април, след като еквадорското правителство го предаде, може да бъде осъден на до 12 години затвор.

Асанж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

Свалиха част от обвиненията срещу Джулиан Асандж


През 2010 г., когато американските власти се заинтересуваха от него, основателят на Уикилийкс замина за Швеция, за да получи защита. Малко по-късно обаче той беше обвинен в сексуални престъпления.

Шведският съд го включи в международен списък за издирване, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция.

Джулиан Асандж: Google работи за правителството на САЩ

На 29 юни 2012 г. Уестминстърският магистратски съд пък издаде присъда за задържането му заради това, че не се е явил в съда. Оттогава Асанж се крие в еквадорското посолство в британската столица.

След задържането му еквадорският президент заяви, че Асанж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи срещу "изтезания или смъртно наказание".
БГНЕС