Еквадор разреши на Швеция да разпита основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж
Еквадор разреши на Швеция да разпита основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж / БГНЕС

Външният министър на Еквадор Рикардо Патино заяви, че страната му ще разреши на шведски следователи да разпитат основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в еквадорското посолство в Лондон, където Асандж се укрива от 2012 г., предаде Асошиейтед прес.

Асанж струва на британските данъкоплатци 11 000 евро дневно

Австралиецът Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където е издирван за разпит, след като две жени заявиха, че ги е подложил на сексуални посегателства.

Ако шведското правосъдие не повдигне обвинения на Асандж, той може да отиде в Еквадор, който му е дал убежище, каза Патино, цитиран от Франс прес.

Свалиха част от обвиненията срещу Джулиан Асандж

За да стане това обаче британските власти ще трябва да издадат на Асандж пропуск, за да може той да напусне територията на Великобритания.

Джулиан Асандж: Google работи за правителството на САЩ

Срещу Асандж е издадена европейска заповед за задържане. Той отказва да отиде в Швеция, защото се страхува, че може оттам да бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден за публикуването на 500 000 поверителни документа и 250 000 дипломатически грами на САЩ, включително за войната в Ирак и Афганистан.

Източник: БТА