Сръбската тенис звезда Новак Джокович се завърна в родината си. На летището в Белград го чакаха много фенове, които развяваха знамето на Сърбия. Те скандираха името на първата ракета в света. "Ти си нашия шампион, Новаче", крещяха екзалтираните почитателите на тенисиста.

Семейството на Джокович е разочаровано от депортацията му от Австралия

На летище "Никола Тесла" завръщането на Джокович следяха и журналисти от целия свят, а медийният интерес от прибирането му на родна земя беше огромен.

Джокович
БТА

Фенове и медии останаха разочаровани, защото не можаха да зърнат и за секунда Ноле. Той напусна летището, заобикаляйки камерите и посрещачите си.




Джокович пристигна от Дубай. Той бе депортиран от Австралия, където трябваше да участва в турнир от Големия шлем.
 

Джокович Белград
БТА


Сагата с тенисист номер едно в света продължи десет дни и приключи в неделя сутринта, когато австралийски съд потвърди анулирането на визата му.

Окончателно: Джокович напусна Австралия (СНИМКИ)

Той беше задържан на летището в Мелбърн на 5 януари, след като не е представил документи за медицинско изключение за ваксинация срещу коронавирус. След процедурата визата на спортиста е анулирана и той е предупреден да напусне страната. Джокович оспорва решението на граничните полицаи в съда и спечели делото, но на 14 януари австралийските власти решиха да отнемат визата на тенисиста и да го депортират от страната. Спортистът подаде нова жалба, но тя беше отхвърлена на 16-ти януари.

Сръбският президент определи действията на австралийските власти към Джокович като лов на вещици

В понеделник пък стана ясно, че Джокович ще може да участва на Ролан Гарос, само ако се ваксинира срещу COVID-19. Това обявиха източници от френското правителство, цитирани от АФП.