/ iStock/Getty Images
Парижкият административен съд постанови днес, че правителството на Франция е отговорно за пропуски в борбата с глобалното затопляне, предаде ДПА.

Решението е успех за френски природозащитни организации, съдещи правителството за това, че не е предприело действия във връзка с климата. Те го определиха като "историческа победа за климата".

Съдиите трябваше да преценят дали има причинно-следствена връзка между вредите за околната среда и неспособността на правителството да въведе политики за борба с климатичните промени. Те решиха, че би трябвало да се търси отговорност от държавата поне за част от вредите.
Сега съдът може в срок до два месеца да реши предприемане на евентуални действия.

Правителството може да обжалва решението.

Група природозащитни организации, сред които "Грийнпийс-Франция" и "Оксфам-Франция", заведе делото през 2019 година. Кампанията, която те нарекоха "делото на века", беше подкрепена от множество знаменитости, включително актрисите Марион Котияр и Жюлиет Бинош.

"Съдиите признаха, че бездействието на държавата във връзка с климатичните промени е незаконно", заявиха организациите.

http://unlawful and could order the government to do more in two months. https://t.co/Cb62sVYCpl

 

— Dennis van Berkel (@DennisvBerkel) February 3, 2021

Според тях "сега съдът трябва да реши дали да нареди на държавата да предприеме допълнителни мерки, за да намали своите емисии от парникови газове и да изпълни ангажиментите си в областта на климата".
БТА