Албания
Албания / iStock/Getty Images
Албанското министерство на отбраната съобщи, че двама негови войници са били ранени вчера при опит да спрат двама руснаци и един украинец, които се опитвали да влязат във военен завод в Централна Албания, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на министерството.

"Трима граждани с руски и украински паспорти са се опитали да влязат в завода", се казва в изявлението на министерството, изпратено до медиите. "Служителите, които са охранявали завода, са реагирали незабавно, но по време на усилията им да спрат тримата чужди граждани, двама от нашите войници са били ранени", продължава изявлението, като в него се добавя, че състоянието на войниците е стабилно. Министерството заяви, че тримата чужди граждани са задържани.

Албанският министър-председател Еди Рама заяви, че трите лица са "заподозрени в шпионаж".

Министерството на отбраната каза, че един от арестуваните, идентифициран само като руския гражданин М. З., на 24 години, е влязъл на територията на завода и се е опитал да направи снимки. Ведомството добави, че мъжът е употребил някакъв вид спрей срещу войниците, докато се опитвал да избяга, след като е бил спрян от охраната. Други двама души - рускиня, идентифицирана като С. Т., на 33 години, и украинец Ф. А., на 25 години, също са били арестувани в близост до завода.

През лятото Албания е посещавана от много руски и украински туристи, отбелязва Ройтерс. Военната база "Грамш" се намира на повече от 70 километра от плажовете.

По време на комунизма албанският завод "Грамш" се използва за производство на руски автомати АК-47. По информация от уебсайта на министерството днес заводът предоставя производствени услуги за отбранителната промишленост, като не се дават повече подробности. Албания е член на НАТО от 2009 година.
БТА