Камала Харис
Камала Харис / Gulliver/Getty Images
Доведената дъщеря на вицепрезидентката на САЩ Камала Харис публично събира пари за ивицата Газа, съобщи в. "Ню Йорк пост".

24-годишната Ела Емхоф, чийто баща Дъг Емхоф е евреин, е вързала към личния си профил в "Инстаграм" съобщение за набиране на средства "в подкрепа на спешната помощ за децата на Газа". Ела има 315 хиляди последователи в тази социална мрежа.

В поста не се споменава нищо за десетките израелски деца, които са сред 1400-те убити невинни израелци, покосени от терористите на "Хамас" на 7 октомври, отбелязва "Ню Йорк пост".

Кампанията за набиране на средства, която до момента е набрала над 7,8 милиона долара, е инициирана от палестинския Фонд за подпомагане на деца - организация с нестопанска цел със седалище в Кент, щата Охайо, която през 2021 г. е събрала над 21 млн. долара. 

Не е ясно колко, ако изобщо нещо, е дарила лично Ела Емхоф  за каузата, посочва "Ню Йорк пост".

"Това предизвиква огромна загриженост и ми се струва отвратително", реагира конгресменът републиканец Джеф ван Дрю. "Ако трябва да бъда честен с вас, аз съм удивен от това", заяви той.

Ван Дрю, член на комисията по вътрешна сигурност към Камарата на представителите, каза, че е почти сигурно, че "Хамас" ще може да се възползва от всички пари, дори и тези за хуманитарни цели, които влизат в Газа.

16-годишен палестинец рани с нож двама полицаи в Йерусалим, нападателят е убит

Ела Емхоф изрично подчертава пред репортери, че не се смята за еврейка.

"Ела не е еврейка", изтъкна неин представител през 2021 г. "Това не е нещо, с което тя е израснала. Ела наистина няма никакви угризения по отношение на вярата, не иска да говори от името на юдаизма", коментира той.

Емхоф, чиято биологична майка е филмовата продуцентка Керстин Емхоф, се изявява като модел и се появява с разголени гърди на Седмицата на модата в Ню Йорк, припомня "Ню Йорк пост". 

Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън, който е демократ, обяви, че ще изпрати 100 млн. долара "хуманитарна помощ" на палестинците - нещо, което предизвика бърза ответна реакция от страна на републиканците. Предишният президент Доналд Тръмп, губернаторът на Флорида Рон Десантис, бившият посланик в  ООН Ники Хейли, сенаторът на Южна Каролина Тим Скот и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм осъдиха идеята.

Представители на Емхоф засега не са отговорили на запитването на "Ню Йорк пост" за коментар.
Пламен Йотински/БТА