167 горски пожара са поставени под контрол в Турция, но пожарникарите продължават да се борят с още 16 в деветия ден от огнения ад, обхванал страната, съобщи министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли, цитиран от Анадолската агенция.

Пожари пламнаха в общо 33 от 81 турски окръга и все още бушуват в седем окръга в Южна и Югозападна Турция - Адана, Анталия, Айдън, Денизли, Мугла, Хатай и Ъспарта.

Ердоган: Турция се бори с най-лошите горски пожари в историята си

Огънят, който вчера достигна термоелектрическата централа Кемеркьой в Миляс, окръг Мугла, е утихнал, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Пламъците вилняха около десет часа в района на ТЕЦ-а, но към сутринта отслабнаха. Продължават действията за пълното потушаване на пожара в района, който продължава вече шести ден.

Усилията на пожарникарите за овладяване на пожарите са възпрепятствани от високите температури, силните ветрове и ниската влажност. Бедствията принудиха хиляди турци и чуждестранни туристи да бягат от домовете си и хотелите в егейските и средиземноморски курорти.

Туристи, бягащи от горящите турски курорти: Никога не сме виждали такова бедствие (СНИМКИ/ВИДЕО)

Никога в нашата история не е имало пожари като тези, които се разразиха тази година. Това са най-големите подобни пожари, каза късно снощи президентът Ердоган в телевизионно интервю.

Турската дирекцията по горите съобщи, че води борбата срещу горските пожари с помощта на 16 самолета за гасене на огъня, девет безпилотни самолета, 52 хеликоптера, в т.ч. един безпилотен, 850 пожарни камиона и водни цистерни, 150 други машини и 5250 души персонал.

Горски пожар застигна ТЕЦ в Турция (ВИДЕО)

Министерството на националната отбрана информира в Туитър, че командването на ВВС продължава да издава разрешения за използване на въздушното пространство и да извършва наблюдение и координиране на въздушния трафик, а така също и други действия за подпомагане работата на терен в борбата с огъня.

"В допълнение, безпилотните самолети на нашето военновъздушно командване наблюдават зоните на пожари от въздуха денонощно и осигуряват симултантен образ", добави министерството.

В окръг Мерсин е бил поставен под арест заподозрян за предизвикване на пожара в Йенишехир, а друго лице е пуснато под съдебен контрол. Двамата бяха задържани по подозрения, че са предизвикали пожара, след като горили сухи треви край пътя.
БТА