От октомври 2021 г. ще се нуждаем от паспорт за пътуване на Острова
От октомври 2021 г. ще се нуждаем от паспорт за пътуване на Острова / IStock
Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Кипър, Гърция и Турция.

Това се налага във връзка с усложнената епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболяемост на 100 хил. души население в близки до България държави.

Отново ръст на новозаразените с COVID-19 у нас

С оглед динамичната обстановка по отношение разпространението на коронавирусната инфекция министерството апелира гражданите да спазват въведените противоепидемични мерки за физическа дистанция, учестена дезинфекция и носене на предпазна маска за лице.

Първи симптоми на новия коронавирус: Зависят от възрастта и пола на заразените

От там посочват още, че България все още се намира в „зелената зона“ по разпространение на COVID-19.

"МЗ обръща внимание, че летният сезон е изключително подходящ за ваксинация срещу COVID-19. Осигурен е достъп до четирите одобрени в ЕС ваксини и всеки гражданин може да направи своя информиран избор без значение от здравноосигурителния си статус", гласи още съобщението на здравните власти.

В него се отбелязва още, че ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването и от хоспитализация. Те са единственият ефективен и безопасен начин да предпазим себе си и своите близки.