/ iStock/Getty Images
Четвъртата вълна на COVID-19 все повече наближава България, категорични са експертите. А здравните власти препоръчват: Сега е моментът хората да се ваксинират, за да са предпазени от заразата.

Медиците напомнят и задължителните мерки, които трябва да се прилагат.

- Необходимо е да се спазва дистанция. Препоръчителната е поне метър и половина.
- Маските са задължителни в закрити помещения. Това съобщиха преди дни и от здравното министерство и обявиха, че започват проверки за спазването на тази мярка.
- Дезинфекцията и качественото почистване на ръцете и повърхностите остават един от най-изпитаните методи за предпазване от зараза.
- Където е възможно се организира еднопосочно движение на пазарите и други открити пространства, така че контактът между хората да е минимален и да няма смесване на потоците.

Наред със спазването на задължителните мерки, някои прибягват и до различни варианти за профилактика – от народни рецепти до медикаменти, пише kmeta.bg.

Проф. д-р Пол Марик направи подробно разяснение как да се приема ивермектин. Той завежда Отделението по Белодробни болести и Интензивно лечение в Медицинския Университет на Източна Вирджиния (САЩ).

При профилактика на лица, изложени на висок риск от зараза с COVID-19 се препоръчва на 0.2 мг/кг на доза* – една доза (0.2 мг/кг) на първия ден, втора доза след 48 часа, след което се приема една доза на всеки 2 седмици.

При профилактика след контакт с болен от коронавирус се добавят и витамини.

Трябва да се приеме една доза първия ден, втора доза след 48 часа. Освен това е добре да се приема Витамин D3 1000-3000 МЕ/ден, Витамин C 1000 мг два пъти дневно, Кверцетин 250 мг/ден, Цинк 50 мг/ден и Мелатонин 6 мг преди лягане.

Все пак никога не трябва да се пренебрегват професионалните медицински съвети, предупреждават специалистите. Информацията не е предназначена да замества диагностика или лечение на пациентите.