Турция остава в хватката на смъртоносните горски пожари, които накараха туристи да бягат от страната, информира BBC. През уикенда чужденци трябваше да бъдат евакуирани спешно от курортите Мармарис и Бодрум с частни плавателни съдове, след като пламъците се доближиха на опасно разстояние до хотели и частни вили.

Огнеборците в Турция потушават пет пожара в Анталия и Мугла

"Не знаем дали причината за тези пожари е защото това лято е по-топло от обичайното. Но, със сигурност има нещо различно - никога до сега не сме виждали подобно нещо. Никога не сме ставали свидетели на подобно бедствие", споделиха пред медията английски туристи, напускащи курортите.

Смята се, че сред основните причини за пожарите са високите температури и силните ветрове. Властите обаче не изключват и версиите за палежи и за саботаж от страна на бойци от Кюрдската работническа партия, която е обявена за терористичната групировка.

Турция пожари

Горски пожари продължават да бушуват в три окръга на страната, където огнената стихия, обхванала през последните дни страната, взе досега осем жертви. Това предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Евакуирани са били няколко застрашени жилищни квартала.

Шест станаха жертвите на пожарите в Турция

Въпреки усилията на огнеборците огънят продължава да бушува на осем точки в турските окръзи Мугла, Анталия и Тунджели.
Министерството на земеделието и горите съобщи, че през последните пет дни са поставени под контрол общо 119 пожара, избухнали в 32 окръга на страната.

Турция пожари

В борбата с пожарите в страната участват общо 16 самолета, девет дрона, над 50 хеликоптера, над 700 цистерни и 120 други машини. На терен 4800 души участват в усилията за потушаване на пламъците.

Европейската комисия ще изпрати три самолета за гасене на пожари в Турция, съобщи европейският комисар за управление при
кризи Янез Ленарчич, предаде в. "Дейли Сабах".
BBC/БТА