Вторични трусове разтърсиха Япония ден след като мощно земетресение доведе до смъртта на най-малко един човек, като официални лица оценяват щетите в събота от трусовете, които разрушиха няколко сгради.

Земетресението с магнитуд 6,5 удари централния регион Ишикава в средата на следобед в петък на дълбочина от 12 километра (седем мили), според Японската метеорологична агенция.

Земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Япония

Около 55 вторични труса, някои от които силни, са възникнали до събота сутринта, каза агенцията, като предупреди, че проливен дъжд може да предизвика свлачища в района.
Най-малко 23 души са били ранени, съобщи в събота японската агенция за управление на бедствия.

Нашият персонал е навън и проверява щетите от земетресението“, каза служител от Сузу в префектура Ишикава, най-силно засегнатия град, пред АФП.

Двама души, хванати в капан в разрушени сгради, са били спасени, каза той, а около 50 души са се преместили в евакуационни центрове, създадени в училищата и кметството.
Телевизионни кадри показват магазин за хранителни стоки, осеян със счупени бутилки от вино и други продукти, паднали от рафтовете.

Някои жители бяха видени да разчистват развалините под дъжда, след като дървените им къщи бяха частично разрушени.

„Помолих дърводелец за импровизирана поправка на къщата и сега къщата е покрита със син брезент, за да я предпази от дъждовна вода“, каза един мъж пред обществената телевизия NHK.

Земетресението регистрира горна шеста степен по японската сеизмична скала Шиндо, която достига до максимум седем.

Земетресенията са често срещани в Япония, която се намира на тихоокеанския „огнен пръстен“, дъга на интензивна сеизмична активност, която се простира през Югоизточна Азия и през тихоокеанския басейн
БГНЕС