Земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Шиндо (интензивност) е регистрирано на дълбочина 10 км в префектура Ишикава в 14:42 ч. местно време, предаде "Джапан Таймс".

Влаковете-стрели Шинкансен бяха спрени между Нагано и Каназава, популярна туристическа дестинация, но бяха възобновени по-малко от два часа по-късно, според Японските железници.

Няма потвърдени съобщения за жертви или щети.

Петък е официален празник в Япония, част от поредица почивни дни, известни като "Златната седмица", време, когато много хора пътуват за почивка или за да посетят семейството си.

В град Судзу земетресението е регистрирано с магнитуд шест по японската сеизмична скала "Шиндо", която достига до максимум седем, което означава, че може да предизвика големи свлачища.

Геоложката служба на САЩ определи магнитуда на земетресението на 6,2 и заяви, че то е ударило непосредствено до брега, но Японската метеорологична агенция определи епицентъра на сушата.

Земетресенията са често срещани в Япония, която се намира на Тихоокеанския "огнен пръстен" - дъга на интензивна сеизмична активност, която се простира през Югоизточна Азия и целия Тихоокеански басейн.

Въпреки това Япония има строги строителни разпоредби, които гарантират, че сградите могат да издържат на силни земетресения, и редовно провежда аварийни тренировки, за да се подготви за силен трус.

През 2007 г. земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер удари рибарско селище на полуостров Ното в същия регион, като рани стотици хора и повреди повече от 200 сгради

Няма опасност от цунами, но са възможни промени в морското равнище с по-малко от 20 см, съобщиха от Метеорологичната агенция.
 

Скоро след първоначалния трус последва вторичен трус с магнитуд 4.
БГНЕС