Халифа Хафтар
Халифа Хафтар / БГНЕС
Депутати от районите в Източна Либия, контролирани от военния командир Халифа Хафтар заявиха, че засега няма да участват в мирните преговори с политици, съюзени с международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС), предаде Ройтерс.

Източнолибийските политици твърдят, че ООН, която посредничи при преговорите в Женева, не е одобрила всички членове на предложената от тях делегация. Политическите разговори трябваше да започнат в сряда, но депутатите от Източна Либия отказаха да участват, защото Мисията на ООН в Либия одобри само 8 от 13-те им делегати.

Отказът на депутатите от Източна Либия е последният удар върху усилията на ООН да прекрати продължилата почти една година офанзива на силите на Хафтар за превземане на столицата Триполи.

ООН възнамеряваше да доведе на една маса в сряда депутати от двете страни на конфликта в Либия с цел прекратяване на боевете за Триполи в рамките на диалог, включващ военно, политическо и икономическо измерения.

Руският военен министър обсъди с маршал Халифа Хафтар положението в Либия

Междувременно ПНС нарече Хафтар "военнопрестъпник" и поиска той да оттегли войските си, заплашващи столицата.

Правителството в Триполи, което за малко да се оттегли от преговорите в Женева миналата седмица обвинява силите на Хафтар за обстрел на пристанището на либийската столица, малко след започването на преговорите.

Високопоставени военни представители и от двете страни се споразумяха вчера да представят проект на споразумение за спиране на огъня на своите ръководствата, преди отново да се срещнат другия месец, каза в изявление мисията на ООН в Либия, припомня агенцията.
БТА