/ iStock/Getty Images
С отварянето на кафенетата, ресторантите и музеите Копенхаген се доближава до предишния си нормален вид след поредното разхлабване на коронавирусни ограничения, предаде Франс прес.

Дания реши да ускори отварянето и още довечера запалянковците ще могат да отидат на стадион за финалната фаза на датското футболно първенство.

Дания ускорява новото отваряне на икономиката

За влизане в музеите или в закритите части на ресторантите гражданите трябва да представят "коронапропуск" - санитарен паспорт, удостоверяващ отрицателен тест за COVID-19 на по-малко от 72 часа, ваксинация или скорошно преболедуване.

Учениците от средните училища обаче остават частично на дистанционно обучение, а много служители, чието присъствие на работното място не е задължително, продължават да работят от дома.

Нощните клубове продължават да са затворени, но кината, театрите и концертните зали ще отворят на 6 май.

Дания спира изцяло ваксината на AstraZeneca

В скандинавската страна с население 5,8 милиона души броят на новозаразените е четири пъти по-нисък, отколкото през декември, когато страната въведе строги ограничения със затваряне на училищата и магазините, освен тези за стоки от първа необходимост. Магазините вече отново работят.

Очаква се ваксинационната кампания да завърши през август. До момента са изцяло ваксинирани 8,9 процента от населението, а 18,8 процента са получили първа доза.
БТА