/ iStock/Getty Images
Веднага след решението на Дания да спре използването на анти-ковид ваксината на AstraZeneca, Чешката република заяви, че иска да вземе всички излишни ваксини, налични в скандинавската държава, предадоха световните агенции.

Готови сме да купим AstraZeneca от Дания, написа в Twitter чешкият вътрешен министър Ян Хамачек, който временно изпълнява и функциите на външен министър.

Досега няколко държави ограничиха използването на ваксината на AstraZeneca, след като през последните седмици се увеличиха страховете, че прилагането й може в редки случаи да доведе до образуване на смъртоносни тромби. Дания обаче е единствената, която изцяло спря използването ѝ.

Дания спира изцяло ваксината на AstraZeneca

Не е ясно дали такава продажба би била разрешена съгласно правилата на Европейския съюз. Днес Дания не изключи евентуалното възобновяване на употребата на препарата на AstraZeneca.

Министър Хамачек отбеляза, че в момента правителствата търсят ваксини по целия свят, а той смята да отиде в Москва в понеделник, за да се информира как да получи доставки от руската ваксина Sputnik V. Тази седмица Хамачек каза, че Чехия трябва да е една от първите членки на ЕС, които ще закупят руската ваксина, след като тя получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Чешкото правителство е остро критикувано за бавната реакция на необходимостта от ваксиниране. До момента са напълно имунизирани 768 250 души от цялото население, което е 10,7 милиона.
БТА