Дания потвърди, че изцяло ще спре използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията AstraZeneca в имунизационната си кампания, предаде Ройтерс.
"Датската здравна служба реши да продължи ваксинацията срещу COVID-19 без препарата на AstraZeneca", пише в нейно изявление.

Дания ще отвори от 1 май границите си за ваксинирани срещу COVID-19

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е открила възможна връзка между тази ваксина и много редки случаи на кръвни съсиреци. В същото време ресорният регулатор на ЕС подчерта, че рискът от смърт от COVID-19 е "много по-голям" от този да се почине от редките странични ефекти на препарата. Агенцията все пак остави на отделните страни да направят собствена оценка на рисковете и да решат как да използват ваксината, въз основа на местните условия, които варират в рамките на Европейския съюз.

В Дания въведоха "коронапаспорт", за да може страната отново да отвори

Редица държави, включително Франция и Германия, подновиха използването на ваксината на AstraZeneca при някои възрастови групи, най-вече за хората над 50 или над 60 години.

Дания, с население от 5,8 милиона души, е в процес на отваряне на училищата, ресторантите, моловете и културните обекти, след като броят на новозаразените на денонощна база спадна до 500-600, спрямо няколко хиляди през декември.

Докато датският лекарствен регулатор съобщаваше решението си за ваксината на AstraZeneca, директорът му припадна на пресконференцията и бе приет в болница.
БТА