/ / iStock/Getty Images
Дания навлезе днес в нова фаза от плана си за отваряне на икономиката на фона на стабилни показатели за разпространението на новия коронавирус, като позволи от 21 април сервиране на закрито в ресторанти и барове и присъствие на ограничен брой футболни фенове на трибуните, няколко седмици по-рано от първоначално планираното, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Страната с население от 5,8 милиона души избегна трета епидемична вълна, след като наложи всеобхватен локдаун през декември, който значително забави разпространението на коронавируса и сведе заразените до 500-700 случая на дневна база, при няколко хиляди дневно през декември.

Като част от споразумението, договорено между правителството и мнозинството в парламента рано тази сутрин, горната граница за събирания на открито от 21 април ще се повиши до 50 души от сегашните 10.

Дания спира изцяло ваксината на AstraZeneca

Дания е в ситуация, в която можем да отворим повече. Това е както отговорно, така и много позитивно, но изисква да запазим добрите си навици, да продължим да си правим тестове и да използваме "коронапропуск" за достъп до определени дейности, заяви в съобщение министърът на правосъдието Ник Хекеруп.

Планът за отваряне може да претърпи промени на местно ниво с по-голям брой затворени обекти, ако разпространението на вируса отново се увеличи.

Най-голямата новост е, че от сряда на стадионите отново ще има зрители, при строго спазване на правилата за социална дистанция и след представяне на "коронапропуск" - здравен паспорт, удостоверяващ отрицателен тест от не повече от 72 часа, ваксинация или скорошно възстановяване от COVID-19.

Дания ще отвори от 1 май границите си за ваксинирани срещу COVID-19

Отварянето на ресторантите - с предварителна резервация, "коронапропуск" и последно обслужване в 22 ч., започва от 21 април, вместо от 6 май и противно на досега обявяваното няма да е нужен "коронапропуск" за питие, сервирано на тераса.

На 11 юни отпадат ограниченията за събирания на закрито, а тези на открито ще са за максимум 100 души.

Ваксинационната кампания, забавена след отказа от използване на препарата на "АстраЗенека", предизвика много редки, но тежки вторични ефекти. Имунизирането трябва да приключи през август.

В момента 8,2 процента от населението е напълно ваксинирано, а 17,2 на сто от датчаните са получили първа доза.
БТА