/ iStock/Getty Images
Църквите в Италия ще отворят за богомолци на 18 май, съобщи правителството в съвместно изявление с конференцията на италианските епископи (КЕИ), предаде ДПА.

В текста се казва, че двете страни са се разбрали за предпазните мерки, които трябва да се спазват за защита на енориашите от зараза с коронавируса. На входа на храма ще стои служител, който ще следи за спазването на изискваната дистанция между присъстващите по време на църковната служба. Църквите ще се почистват внимателно.

Италианската католическа църква гневно протестира срещу решението на правителството от края на април да отложи подновяването на литургиите въпреки разхлабването на редица други ограничения.

Италианка разказа, че е била болна от коронавирус още през декември


Вътрешното министерство съобщи, че обсъжда с представители на другите вероизповедания в Италия подобен режим за подновяването на публичните богослужения.

Италия бе сред най-тежко засегнатите от коронавируса европейски страни с регистрирани досега над 214 000 заразени с новия коронавирус и с близо 30 000 починали от причиняваното от него заболяване COVID-19.

Римокатолическата църква също отмениха всякакви публични събития заради пандемията. Засега няма индикации кога те може да бъдат подновени.
БТА