/ снимка: БГНЕС
Украинските военни са останали почти без боеприпаси от съветската ера, които отговарят на използваните от тях по-стари системи, докато страната моли Запада да изпрати повече тежко въоръжение, а Русия трупа значително артилерийско предимство около два стратегически важни града в Източна Украйна, пише CNN.

Западните разузнавателни и военни служители смятат, че войната на Русия в Украйна е в критичен етап, който може да определи дългосрочния изход на конфликта, според множество източници, запознати с американското и други западни разузнавателни служби.

Този ключов момент може също да наложи тежко решение за западните правителства, които досега предлагаха подкрепа на Украйна с постоянно нарастваща цена за собствените им икономики и национални запаси от оръжия.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е готов да оглави работна група от близо 50 държави, за да обсъдят кризата в сряда, когато САЩ очакват още съобщения за пакети с оръжия и оборудване за Украйна, според висш служител на отбраната на САЩ. Украинските служители изразиха разочарование, че тези жизненоважни боеприпаси изглежда достигат до битката на парче - и изразиха опасения, че ангажиментът на Запада може да намалее в решаващ момент.
„Мисля, че сте на път да стигнете до точката, в която едната или другата страна ще бъде успешна“, заяви висш служител на НАТО. „Или руснаците ще стигнат до Славянск и Краматорск, или украинците ще ги спрат тук. И ако украинците успеят да удържат линията тук, пред лицето на този брой сили, това ще има значение“.

Три потенциални резултата

Западните служители следят внимателно три възможни сценария, които според тях биха могли да се развият:
Русия може да продължи да постига победи в двете ключови източни провинции. Или бойните линии могат да се втвърдят в патова ситуация, която се проточва с месеци или години, което води до огромни жертви и от двете страни и до бавно развиваща се криза, която ще продължи да източва световната икономика.

След това идва най-малко вероятната възможност според западните официални лица: Русия може да предефинира своите военни цели, да обяви, че е постигнала победа и да се опита да измисли повод за обявяване на край на битката. Засега този сценарий изглежда не е нещо повече от пожелателно мислене, казват източници.
Ако Русия успее да консолидира някои от своите печалби на изток, американските служители все повече се страхуват, че руският президент Владимир Путин в крайна сметка може да използва тази територия като площадка за нашествие по-дълбоко в Украйна.

„Сигурен съм, че ако Украйна не е достатъчно силна, те ще отидат по-далеч“, предупреди украинският президент Володимир Зеленски във вторник в опит да призове Запада да изпрати повече оръжия по-бързо. „Ние им показахме силата си. И е важно тази сила да бъде демонстрирана заедно с нас и от нашите западни партньори“.

Западната военна помощ, каза той, “трябва да дойде по-бързо”, ако съюзниците на Украйна искат да спрат териториалните амбиции на Русия.

Западните официални лица като цяло смятат, че Русия е в по-благоприятна позиция на изток, базирана единствено на масовост. И все пак „руският напредък не е предрешен резултат“, каза един високопоставен служител на администрацията на Байдън.

Тъй като предните линии на конфликта се превърнаха във война на изтощение, изградена около артилерийски огън напред-назад, и двете страни претърпяха огромни жертви и сега са изправени пред потенциален недостиг на жива сила. Твърди се, че Русия също е претърпяла загуби от около една трета от сухопътните си сили и служители на американското разузнаване заявиха публично, че Москва ще се бори да постигне някакви сериозни печалби без пълна мобилизация, политически опасен ход, който Путин досега не желае да направи .

Засега бойните действия са съсредоточени в два града-побратими от противоположните страни на река Северски Донец, Северодонецк и Лисичанск. Украинските бойци са почти напълно обкръжени при Северодонецк.

Въпреки че западните анализатори смятат, че Украйна има по-голям шанс да защити Лисичанск, който се намира на високо място, вече има тревожни признаци, че руснаците се опитват да прекъснат линиите за доставка на града, като напредват от югоизток.

„В много отношения се решава съдбата на нашия Донбас“ около тези два града, заяви Зеленски миналата седмица.