Руската армия поднови офанзивата в украинския град Мариупол, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"Заради нежеланието на украинската страна да повлияе на националистите или да удължи прекратяването на огъня, офанзивните операции бяха подновени в 18 ч. московско време", казва Конашенков във видеоизявление, цитиран от Франс прес.

Като сърцераздирателна описаха обстановката днес в Мариупол и Волновакха представители на Международната федерация на Червения кръст. От хуманитарната организация допълват, че същото важи и за други градове в Украйна.

Евакуацията на цивилни в Мариупол е отложена, Русия и Украйна си прехвърлят вината

"Поддържаме диалог с двете страни на конфликта за безопасното извеждане на цивилното население от различни градове, засегнати от конфликта", обявиха от Червения кръст, като подчертаха, че техен приоритет е "безопасността и запазването на цивилните по време на ужасяващата ситуация в страната".

От организацията призоваха всички, които участват във военни действия да пазят човешкия живот и гражданската инфраструктура, както повелява международното законодателство.

Путин: Ще считаме за участник във войната всеки, който наложи забрана за полети над Украйна

Сутринта в събота бе обявено, че в Мариупол и Волновакха ще бъдат отворени хуманитарни коридори, през които гражданското население да може да се евакуира.

Това обаче не се случи. Украйна обвинява Русия, която по думите им, не е прекратила огъня. Москва пък заяви, че хората не са били пуснати умишлено, за да може вината да се прехвърли върху тях. Руският президент Владимир Путин каза, че "местните неонацисти не допускат гражданите да напуснат Мариопул".
BBC