Властите в украинския град Мариупол съобщиха, че планираната за днес евакуация на цивилни е била отложена, защото руските сили, които са обкръжили града, не спазват договореното прекратяване на огъня, предаде Ройтерс

В съобщение градският съвет поиска от жителите на Мириупол да се върнат в убежищата в града и да чакат по-нататъшна информация за евакуацията.

Руската обсада в Киев, Харков и Мариупол продължава

В телевизионно обръщение съветникът на украинския президент Олексий Арестович каза, че Русия не спазва в определени райони договореното прекратяване на огъня и така осуетява съвместните усилия да се позволи на цивилни да се евакуират от градовете на фронтовата линия като Мариупол.

Евакуацията на цивилни от Мариупол, стратегическо украинско пристанище, обградено от руските сили и техните съюзници, е отложена, предаде Франс прес.

Евакуацията, която трябваше да започне малко преди обяд "е отложена по съображения за сигурност", тъй като руските сили "продължават да бомбардират Мариупол и околностите му", написа кметството на града в Телеграм, допълва АФП.

Русия спира огъня в Украйна, за да се отворят хуманитарни коридори

Прекратяването на огъня трябваше да влезе в сила тази сутрин. жителите на Мариупол и Волноваха трябваше да могат да напуснат двата града в района на Донецк по хуманитарен коридор, уточнява ДПА.

На свой ред от руското министерство на отбраната съобщиха, че украински части възпират опитите на хора да напуснат по хуманитарните коридори към Русия от града, а също от Волноваха, Харков и Суми. От обявените 200 000 бежанци от Мариупол и 15 000 от Волноваха никой не пристигна в отворените хуманитарни коридори, докато Русия изпълни всички условия на украинската страна за гарантиране на сигурността в Мариупол и Волноваха, съобщиха от министерството.
БГНЕС, БТА