Русия се опитва да обкръжи украинската столица Киев и източния град Харков, съобщиха украинските въоръжени сили, цитирани от ДПА.

Офанзивата на Москва продължава вече десети ден с подкрепата на авиация и употребата на високоточни руски оръжия, се казва в съобщение на украинските военни, публикувано рано тази сутрин.

Руските войски също така продължават да се опитват да достигнат административните граници на Луганска и Донецка област, за да създадат коридор по суша от анексирания от Русия Крим до сепаратистките райони.

Путин: Не е вярно, че продължават въздушните удари над украински градове

Защитата на столицата Киев продължава да отблъсква "вражеската офанзива" и да нанася поражения на атакуващите войски, се казва в съобщението.

Руските сили продължават да търсят пролуки и в отбраната на южния пристанищен град Мариупол, допълва украинската армия.

ДПА уточнява, че сведенията за хода на бойните действия не могат да бъдат потвърдени чрез независим източник.

Напрежението расте и в в южния град Николаев, съобщи CNN.

В очакване на трети кръг на преговорите между Русия и Украйна

Превземането на Мариупол с около 450 000 жители, разположен на брега на Азовско море, ще бъде важен повратен момент в инвазията на Русия в Украйна. Това би позволило да се осъществи връзката между руските сили, идващи от анексирания Крим, които вече са превзели ключовите пристанища Бердянск и Херсон, както и сепаратистки и руски войски в Донбас, предаде БГНЕС.


Видеозаписи показват степента на разрушения в ключови украински градове след руски военни удари. Жилищен комплекс беше ударен в северния град Чернигов, развалини има навсякъде.

Зеленски към НАТО: Всички хора, които умрат от този ден нататък, ще умрат и заради вас

Войната е убила най-малко 331 цивилни, според оценките на ООН, въпреки че реалните жертви може да са далеч по-високи. Повече от 1,2 милиона бежанци са избягали от Украйна от началото на инвазията на 24 февруари, като повече от половината са влезли в Полша.

БТА