Чехия се надява да ратифицира Лисабонския договор тази годината
Чехия се надява да ратифицира Лисабонския договор тази годината / снимка: БГНЕС

Чешкият външен министър Карел Шварценберг изрази надежда, че Лисабонският договор ще бъде ратифициран от неговата страна преди края на годината, като същевременно призна, че съществуват трудности, които могат да затруднят осъществяването на това „желание“.

„Ще бъде много добре за Чехия да ратифицира договора до 1 януари, когато започва нашето председателство на ЕС, но има някои неща по пътя, които могат да затруднят това“, заяви Шварценберг по време на срещата на Европейския съвет в Брюксел. „Мисля, че Конституционният съд ще вземе решение в началото на есента и договорът ще може да бъде внесен в парламента през ноември и да бъде ратифициран през декември“, каза още той. „Ние се надяваме, че решението на Конституционният съд ще бъде положително, но в противен случай трябва да направим леки изменения в нашата конституция и тогава договорът може да бъде представен в парламента“, завърши Шварценберг.

По-рано чешкият премиер Мирек Тополанек заяви, че неговата страна няма да спъва ратификационния процес на Лисабонския договор, предаде АФП.

„Моето правителство одобри Лисабонския договор. Аз го подписах. Аз свързвам моята политическа кариера с Лисабонския договор. Процесът ще продължи“, каза Тополанек пред журналисти, след като приключи първия ден от срещата на страните от Европейския съюз в Брюксел. „Чешката република няма да поставя никакви спирачки на този процес“, добави той.