България се придвижва нагоре в класацията на най-щастливите страни
България се придвижва нагоре в класацията на най-щастливите страни / ThinkStock/Getty Images

Дания изпревари Швейцария като най-щастлива държава в света, според доклад, в който страните се призовават, независимо от благосъстоянието си, да се борят с неравенството и да опазват околната среда, информира Ройтерс.

Докладът е изготвен за четвърти път от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет. Според него Сирия, Афганистан и осемте държави от Африка на юг от Сахара са десетте най-нещастни места на планетата.

"Класация на щастието": как светът изпраща 2015-а и посреща новата година?

В челната десетка тази година са Дания, Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Миналата година Дания бе на трето място след Швейцария и Исландия.

Десетте страни в дъното на класацията са Мадагаскар, Танзания, Либерия, Гвинея, Руанда, Бенин, Афганистан, Того, Сирия и Бурунди (последен). САЩ се нареждат на 13-о място, Великобритания - на 23-о място, Франция - на 32-ро, а Италия - на 50-о.

България на опашката по щастие през 2015-а

България се е придвижила леко нагоре в класацията и тази година е на 129-о място, след като миналата година бе 134-а. Непосредствено преди нея се нарежда Сенегал, а след нея Мавритания, сочи пълният доклад на официалния си сайт.

Докладът, който обхваща 157 държави, взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.

Българите се радват на добро самочувствие и щастлив секс

Това е много силно послание за моята страна, САЩ, която е много богата, и стана още по-богата през последните 50 години, но не стана по-щастлива, коментира професор Джефри Сакс, който ръководи Мрежата за решения за устойчиво развитие и е специален съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Тъй като разликите между страните, където хората са щастливи, и страните, в които хората не са щастливи, могат да се измерят научно, можем да разберем защо и да направим нещо по въпроса, посочи в интервю за Ройтерс в Рим Джефри Сакс. Той е един от авторите на доклада.

България губи позиции в световна класация за просперитет

По думите му, когато страните представят цели като икономическо развитие, а пренебрегват социалните и целите за опазване на околната среда, резултатите могат да бъдат отрицателни за човека и дори опасни за оцеляването му.

Много страни през последните години постигнаха икономически растеж на цената на рязко повишаване на неравенството, задълбочаване на социалното изключване и сериозни щети за околната среда, допълва Сакс. Първият доклад за щастието е публикуван през 2012 година.

Тогава България е 123-та сред 151 страни според индекса на щастието

Пет страни - Бутан, Еквадор, Шотландия, Обединените арабски емирства и Венецуела - имат министри на щастието, чиято задача е да го насърчават като цел на държавната политика.

Страните, в които се прави най-много секс

В доклада за тази година се отбелязва, че три страни - Ирландия, Исландия и Япония - са успели да запазят равнището си на щастие въпреки сериозните външни сътресения като икономическата криза след 2007 година и земетресението от 2011 година, благодарение на социалната подкрепа и солидарността.

Сакс посочва Коста Рика, която е на 14-о място в класацията преди много по-богати от нея страни като пример за здраво, щастливо общество, макар че страната не е икономическа сила.

Източник: БТА