Класация на щастието: как светът изпраща 2015-а и посреща новата година?
Класация на щастието: как светът изпраща 2015-а и посреща новата година? / снимка: Guliver/Getty Images

Шейсет и шест процента на хората по света казват, че се чувстват щастливи. През миналата година този процент бе 70 на сто. 23% не са нито щастливи, нито нещастни, а 10% се чувстват нещастни. Това показват данните на "Галъп интернешънъл" от глобалното изследване "Край на годината", което проучва перспективите, очакванията, възгледите и убежденията на 66 040 души от 68 страни по целия свят, съобщиха от компанията.

Нетната глобална стойност на щастието (щастието минус нещастието) е 56%;
Колумбия е най-щастливата страна в света (85% е нетната стойност на щастието), следвана от Фиджи, Саудитска Арабия, Азербайджан и Виетнам, докато Ирак е най-малко щастливата страна за втора година (-12% нетна стойност на щастие);
45% от света са оптимисти за икономическите перспективи през 2016 г.; 22% са песимистите, а 28% са на мнение, че няма да има промяна в икономиката;

Най-оптимистичната страна относно икономическия просперитет в предстоящата 2016 г. е Нигерия (61% нетна стойност на икономическия оптимизъм), следвана от Бангладеш, Китай и Виетнам. В другия край на тази класация е Гърция, която е най-песимистичната страна (-65% нетна стойност на икономическия оптимизъм).

Малко над половината (54%) вярват, че 2016 г. ще бъде по-добра от 2015 г., 16% смятат, че ще е по-лоша, а 24% са на мнение, че ще е същата като 2015 г.

Бангладеш, Китай, Нигерия, Фиджи и Мароко са най-обнадеждените нации, докато в Италия споделят най-малко надежда.

Вижте данните за България

В края на 2015 г. 66% от респондентите в изследването на "Галъп интернешънъл" заявяват, че са щастливи. Отбелязва се лек спад спрямо 2014 г., когато 70% декларираха, че са щастливи. От всички анкетирани 66 040 души 10% казват, че са били нещастни, което е с 4 процентни пункта повече от 2014 г.

Проучването сочи, че 45% от света е оптимистично настроен по отношение на перспективите пред икономиката през 2016 г. - делът на оптимистите е двойно по-голям от дела на песимистите (22%). Не е изненадващо, че Гърция е най-песимистичната страна (-65% нетна стойност), като се има предвид нейното тежко финансовото състояние. Най-оптимистичната страна по отношение на икономиката е Нигерия (61% нетна стойност).

Българският парадокс - ние сме неудовлетворени, но щастливи

Младежите по света са и значително по-оптимистично настроени, отколкото по-старото поколение: 31% е нетната стойност на икономическия оптимизъм сред анкетираните под 34-годишна възраст, а сред тези над 55 години тя е едва 13%.

Като част от анализа УИН/"Галъп интернешънъл" категоризира страните в света в три групи: проспериращи (Г-7); развиващи се (оставащите държави от Г20 - като изключим тези Г7) и стремящи се - всички останали. Въпреки че нивата на доходите между тези три групи показват огромна разлика, то нивото на щастие, измерено в нетни стойности, във всичките три е подчертано високо: проспериращи - 42%, развиващи се - 59% и стремящи се - 54%.

Българите са най-неудовлетворените от живота европейци

Все пак надеждата и икономическия оптимизъм варират значително в различните групи. Според глобалното проучване проспериращите нации показват най-ниско ниво на надежда и икономически оптимизъм - нетни стойности съответно 6% и -16%, за разлика от развиващите се страни, които са много по-обнадеждени за бъдещето и далеч по-оптимистично настроени за перспективите пред икономиката - в проценти съответно 50% и 36%. По тези показатели стремящите се нации са в средата между горните две групи - надежда: 29% нетна стойност, и икономически оптимизъм: 16% нетна стойност.
"2015 г. беше бурна година за мнозина по целия свят, въпреки че светът остава до голяма степен едно щастливо място. 45% от света са оптимистично настроени по отношение на икономическите перспективи за 2016 г. - има нарастване от 3 пункта в сравнение с миналата година", коментира президентът на "Галъп интернешънъл" Жан-Марк Леже.

Източник: БТА