България е 123-та сред 151 страни според индекса на щастието
България е 123-та сред 151 страни според индекса на щастието / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

България се нарежда на 123-то място сред 151 страни, включени в най-новата класация на британския научен институт "Ню икъномик фаундейшън", който на няколко години публикува "индекс на щастието" (Happy Planet Index или HPI).

Индексът не се изчислява въз основа на брутния вътрешен продукт или средния доход, а на фактори и критерии като субективната удовлетвореност от живота, очакваната продължителност на живота и равнището на енергопотребление, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Вземайки предвид съвкупността от тези показатели, в челната тройка на най-щастливите държави тази година са Коста Рика, Виетнам и Колумбия.

Според авторите на изследването индексът насочва вниманието към принципи, показващи как може да се постигне по-щастлив и дълъг живот, при това по начин, щадящ околната среда. Целта на списъка е да покаже, че равнището на благосъстояние не е непременно свързано с високото ниво на потребление на ресурси, подчертават експертите.

Индексът на щастието на "Ню икъномик фаундейшън" е изчислен за първи път през 2006 година. Виетнам, който през 2006 година беше 12-ти, е единствената страна от Югоизточна Азия в първата десетка. Съседите му са много по-назад в класацията: Индонезия е 14-а, Тайланд - 20-и, Филипините са на 25-о място, а индустриално развитият Сингапур е едва 90-и.

Още по-назад в списъка са САЩ - 105-ти - и Русия, която се нарежда 122-ра, една позиция пред България. Най-високо класиралата се западноевропейска държава е Норвегия - 29-та, след Нова Зеландия, която е на 28-мо място.

Третият глобален доклад за индекса на щастието разкрива, че продължаваме да живеем на една до голяма степен нещастна планета, посочват авторите.

Индексът на щастието е едно от първите глобални средства за измерване на трайното благополучие. Той използва световните данни за индивидуалната оценка за благосъстояние, очакваната продължителност на живота и отражението върху околната среда, разкривайки кои държави най-ефикасно осигуряват дълъг и щастлив живот на гражданите си, като наред с това гарантират същото на бъдещите поколения, допълват те. (БТА)