Бурята Синтия отне живота на 45 души във Франция
Бурята Синтия отне живота на 45 души във Франция / снимкa: Reuters

Френските власти потвърдиха смъртта на 45 души, загинали в тежката буря Синтия. Тя бушува от събота в Европа, като засегна най-силно Франция. AФП съобщава, че има вероятност жертвите да се увеличат, защото голям брой хора са обявени за издирване.

Бурята е прекъснала тока на 500 000 домакинства, предимно в западната част на страната. Там най-силно засегнат е департаментът Ванде.

Агенцията цитира думите на премиера Франсоа Фийон, който определи бурята за национално бедствие. По-късно днес се очаква президентът Никола Саркози да посети най-силно засегнатите райони.

Франция ще поиска от Европейския съюз да й предостави средства от фонд "Солидарност", за да се справи с последствията от опустошителната буря, обяви кабинетът на министъра по европейските въпроси Пиер Льолуш.

Льолуш ще посети Брюксел днес, за да се срещне с комисаря за регионалната политика Йоханес Хан, пише БТА. Той ще представи първоначалната равносметка от бурята и ще поиска средства от фонд "Солидарност" на Европейския съюз, посочи представител на кабинета на министъра.

Бурята, която връхлетя Франция през уикенда, причини наводнения в крайбрежните райони на западната част на страната, огромни щети.

Бурята Синтия отне живота на 45 души във Франция
netinfo