/ БГНЕС
Нито едно от възможните решения на въпроса с Брекзит не се ползва с подкрепата на мнозинството от британците, които са единни само в неодобрението си на договорената от премиера Тереза Мей сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз, според публикуван доклад, предаде Франс прес.
 
Авторите на доклада, учени от шотландския университет в Стратклайд, обобщават резултатите от няколко социологически проучвания.

ЕК: Великобритания възможно най-скоро да изясни намеренията си
 
Малка част от анкетираните британци подкрепят предоговаряне на постигнатата от Мей сделка с ЕС, според доклада „Брекзит и обществено мнение 2019“.

Приблизително еднакъв е броят на привържениците на Брекзит без сделка и на желаещите провеждането на втори референдум за излизане от блока.

Нито една от двете групи обаче не поддържа "мек" Брекзит, при който се запазват близките отношения между Великобритания и европейските институции.
 
Според публикувано в неделя проучване Брекзитът без сделка е предпочитан пред втори референдум, нови парламентарни избори и сделката на Тереза Мей, но въпреки това се ползва с подкрепата на едва 28 процента от участвалите в анкетата.

Тереза Мей: Брекзит няма да се отлага
 
Макар че кампанията за провеждане на втори референдум набра сила през последните месеци, тази опция не е "толкова популярна, колкото понякога я представят", заяви професорът по политически науки от университета в Стратклайд Джон Къртис.

По думите му анкетите сочат, че мнозинството британци би искало да си каже думата по сделката на Мей, но когато оставането в ЕС е представено като възможно решение, опозицията срещу нов вот води с близо 10 пункта.

Организирането на втори референдум за Брекзит би отнело година
 
Според Къртис изправените пред толкова разделеното обществено мнение политически лидери трябва да си припомнят мисълта, че да управляваш означава да избираш.
БТА