/ ThinkStock/Getty Images
Европейската комисия призова Великобритания възможно най-скоро да изясни намеренията си около очакваното на 30 март оттегляне от ЕС. От наша страна засега не можем да кажем нищо, защото няма нищо ново от Лондон, заяви говорител на комисията.

Тереза Мей: Брекзит няма да се отлага

Следим много внимателно парламентарните разисквания в Лондон, добави той. Говорителят приветства предложението на британската страна за улеснено издаване на разрешения за престой на граждани на ЕС. "Това обаче не внася яснота в по-широката картина с въпроса за оттегляне на основата на договореност", уточни говорителят.

Организирането на втори референдум за Брекзит би отнело година

По повод изразените намерения на британския премиер Тереза Мей отново да пътува до Брюксел, за да "преговаря" по предвидената в споразумението с ЕС предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия, говорителят заяви, че няма какво да добави. "Честно казано, имам ужасното чувство, че това вече съм го виждал и не съм единственият. Изчерпахме всичките си обяснения и становища. Споразумението е завършено, не подлежи на предоговаряне, очакваме Великобритания да каже какво наистина иска", допълни той.

Лондон започва преговори по „план Б“ за Брекзит

В отговор на въпрос говорителят изясни, че предложението на полския външен министър Яцек Чапутович предпазната мярка за ирландската граница да важи само пет години не е съгласувано в ЕС. Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, очевидно е, твърдата граница между Ирландия и Северна Ирландия ще бъде възстановена, добави говорителят.

Той съобщи, че утре еврокомисарите ще обсъдят подготовката на ЕС за оттегляне на Великобритания без споразумение. Ускоряваме подготовката след отхвърлянето на споразумението от британския парламент, посочи говорителят. /НЖ/
БТА