Браун призна слабите резултати на лейбъристите на частичните местни избори
Браун призна слабите резултати на лейбъристите на частичните местни избори / снимкa: БГНЕС
Британският премиер Гордън Браун определи като слаби и разочароващи предварителните резултати на управляващите лейбъристи от вчерашните частични местни избори в Англия и Уелс, предаде Франс прес.

Преброяването на бюлетините продължава, но местни телевизии вече нарекоха резултатите на лейбъристите "катастрофални". Като основна причина за слабото представяне на лейбъристите Браун назова скока в цените на хранителни продукти и петрола. "Ще си направим изводи от станалото", подчерта той.

По прогнозни данни на Би Би Си лейбъристите са едва на трето място с 24 процента от гласовете, водени дори от либерал-демократите, които са взели 25 процента. Победител с 44 процента от гласовете са опозиционните консерватори. На въпрос за победа на Консервативната партия в Лондон, където резултатите ще са известни най-рано довечера, Браун единствено спомена, че за Лондон ще има "рискове" в случай на такава победа. Ако подобни резултати бъдат отбелязани и на парламентарни избори, консерваторите биха взели мнозинство в парламента с между 138 и 164 депутати, а лидерът им Дейвид Камерън би станал премиер на мястото на Гордън Браун.

Парламентарните избори във Великобритания ще се произведат най-късно през пролетта на 2010 г.