Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / Thinkstockphotos
Двама миротворци на ООН са загинали, а петима са били сериозно ранени във вторник, след като автомобилът им се е натъкнал на мина в северната част на Мали, съобщиха от мисията на ООН.

"Тази сутрин брониран автомобил от конвой за снабдяване на МИНУСМА се натъкна на мина на магистралата Тесалит-Гао", заявиха от МИНУСМА.

Служител на мисията на ООН заяви, че и двамата загинали са египтяни.

Ранените са били евакуирани, след като на мястото са били изпратени сили за бързо реагиране, се казва в изявление на мисията.

ООН съкращава на половина дажбите за бежанците заради продоволствената криза

"МИНУСМА категорично осъжда това нападение, което може да представлява военно престъпление съгласно международното право, и отбелязва със загриженост честото използване от терористични групи на самоделни взривни устройства, за да се парализират операциите на мисията и да се възпрепятства възстановяването на мира и стабилността", се казва в него.

"Мините и импровизираните взривни устройства в Мали засягат без разлика персонала на ООН, малийските сили за отбрана и сигурност и общностите, на които служим".

В Ню Йорк Съветът за сигурност на ООН също осъди нападението "по най-категоричен начин" и призова малийските власти да започнат разследване, като повтори предупреждението, че "нападенията, насочени срещу миротворци, могат да представляват военни престъпления съгласно международното право".

МИНУСМА - Многостранната интегрирана мисия на ООН за стабилизиране в Мали - е една от най-големите мироопазващи операции на ООН и една от най-опасните. ООН заяви, че 177 нейни военнослужещи са загинали в резултат на враждебни действия, включително четирима през юни. На 23 юни осем миротворци са били ранени от мина в района на Тимбукту.
БГНЕС