Турското министерство на националната отбрана съобщи, че в Москва е постигнато споразумение за необходимостта от четиристранни преговори за разрешаване на „зърновия проблем“, съобщава РИА Новости.

По-рано турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че има известен напредък по въпроса за износа на зърно от черноморските пристанища, но има технически въпроси, които изискват обсъждане с Русия, Украйна и ООН.

„Дипломатическите усилия на президента Реджеп Тайип Ердоган за разрешаване на „продоволствената криза“ и линията на дипломация, следвана от министъра на националната отбрана Хулуси Акар, започнаха да дават положителни резултати. В този контекст военна делегация на Министерството на националната отбрана пристигна в Русия вчера, за да обсъди въпроси като разрешаване на продоволствената криза, евакуацията на търговски кораби със зърно, чакащи в украинските пристанища, както и безопасното транспортиране на самолети, принадлежащи на турските въоръжени сили, чакащи на летище Бориспол, до Турция. На срещата, на която беше обсъдена евакуацията на товарни кораби със зърно от украинските пристанища, стана известно, че е постигнато споразумение за необходимостта от преговори между Турция, Русия, Украйна и ООН за решаване на проблема“, заявяват от турското военно ведомство пред руската агенция.

ООН многократно алармира за заплаха от продоволствена криза поради недостиг на зърно, Западът обвини Русия, че противодейства на доставките на украинско зърно на световните пазари, Москва категорично отхвърли подобни обвинения.