/ IStock
Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров ще проведе разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу на среща в Анкара, предава ТАСС. Очаква се двамата дипломати да обсъдят перспективите за износ на зърно от пристанищата на Украйна, плановете на Анкара за провеждане на военна операция в Северна Сирия и двустранното сътрудничество.
 
Лавров пристигна в Анкара във вторник. Специалният представител на руския президент за Близкия изток и Африка, заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов заяви по-рано пред ТАСС, че в делегацията на Лавров за посещението му в Турция ще бъдат включени и представители на Министерството на отбраната на Руската федерация.
 
Според доклади на руското външно министерство Лавров и Чавушоглу ще обсъдят текущото състояние на украинската криза, както и перспективите за възобновяване на преговорите между Москва и Киев.
 
От ведомството също така отбелязват, че ръководителите на дипломатическите ведомства възнамеряват да разгледат ситуацията в Задкавказието, Близкия изток и Северна Африка, Централна Азия, както и в Черноморския регион.
 
Освен това се планира да се обсъдят перспективите за търговско-икономическо сътрудничество в контекста на западните санкции срещу Русия.
 
След Анкара Лавров ще пътува за Ереван, където ще проведе разговори с арменския си колега Арарат Мирзоян и ще участва в Съвета на външните министри на Организацията на Договора за колективна сигурност. В тази връзка се очаква Лавров да обсъди с Чавушоглу предстоящото посещение в Армения и перспективите за подобряване на отношенията между Анкара и Ереван.
 
ТАСС