самолет летище
самолет летище / / iStock/Getty Images
47-те българи от Мароко вече са кацнали в Истанбул, а последните 6-ма българи излетяха от Йордания
Тази сутрин от Аман за Букурещ излетя самолетът със 116 европейски граждани, сред които и последните 6 българи, намиращи се в Йордания. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).
 
Посолството ни издейства разрешение от краля на Йордания Абдула Втори за осъществяването на полета след затварянето на йорданското въздушно пространство.
 
В съвместна координация с  няколко европейски посолства за извеждането и на техните бедстващи граждани от страната, дипломатите ни успяха да приберат последните българи, намиращи се в  Йордания. На 16 март с усилията на МВнР и посолството ни в Йордания 20 български туристи успяха да напуснат Йордания с полет на „Райънеър“ и с чартърен полет на друга авиокомпания.

47 наши сънародници, които се оказаха блокирани в Мароко заради мерките, предприети от местните власти във връзка с разпространението на коронавируса, кацнаха с извънреден полет на Турските авиолинии около 6:00 ч. на летище Истанбул.

47 българи се връщат от Мароко със съдействието на МВнР
 
Там българските граждани бяха посрещнати от консула ни Никола Узунов.
 
14 неорганизирани туристи, пътували със самолета, са си закупили билети за полета Истанбул-София и се прибират в България със самолет.

Останалите ще се приберат с автобус.
 
Завръщането им стана възможно благодарение на усилията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която вчера разговаря по телефона с колегите си от Турция и Мароко – Мевлют Чавушоглу и Насер Бурита, и с усилията на посолството ни в Рабат.