/ /iStock
Внезапни наводнения обхванаха популярно убежище за слонове в Северен Тайланд в четвъртък, което наложи евакуацията на около 100 слона и хвана в капан десетки туристи.

Драматично видео и кадри от природния парк Elephant в близост до град Чианг Май показаха десетки слонове, газещи през дълбока вода, за да намерят безопасност на по-високо място. „Това беше най-голямата евакуация, която някога сме правили, за да спасим живота им, нивата на водата се повишиха бързо“, каза основателят на Elephant Nature Park пред CNN, наричайки наводненията най-сериозните, които паркът някога е преживявал.

Въпреки че много от животните намериха подслон в близката планина през нощта в четвъртък, на сутринта опасността далеч не е отминала. „Има някои животни, които не можахме да евакуираме вчера. Тринадесет възрастни слона все още са в капан в своите помещения. Те са в паника“, каза основателят на парка. Северен Тайланд претърпя тежки наводнения и свлачища през последните седмици поради проливни дъждове, донесени от тайфуна "Яги" - най-мощната буря в Азия тази година, която взе десетки жертви. Властите в Chaing Mai, популярна туристическа дестинация в Тайланд, издадоха предупреждения за потенциални наводнения, тъй като нивата на водата по река Пинг, която минава през града, достигнаха опасни нива.

„Нуждаем се спешно от доброволци и клетки за животни, тъй като трябва да преместим животните в планините, защото пътищата са напълно отцепени и в двете посоки“, се казва в публикация на парка във Фейсбук.

Ръководителят на отдела за национални паркове на Тайланд каза, че десетки служители са били изпратени, но не са успели да стигнат до парка поради наводнени пътища, според държавната национална телевизия. Той каза, че спешно се нуждаят от лодки и доброволци, които да помогнат за евакуацията на останалите животни. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
CNN