Участниците в благотворителната акция във Варшава събраха 9,1 милиарда евро помощ за украински бежанци и вътрешно разселени лица. Това съобщи в събота лидерката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Днес събрахме 9,1 милиарда евро за хора, бягащи от инвазията в Украйна и в чужбина. И ще има още!”, написа тя в Туитър.



 

В благотворителното събитие участваха редица световни лидери – Джъстин Трюдо, Володимир Зеленски, Урсула фон Дер Лайен, Анджей Дуда и други.

1 милиард евро отпуска и ЕК. „Освен това Европейската банка за възстановяване и развитие обяви допълнителен заем от 1 милиард евро за покриване на нуждите на хората, разселени от инвазията“, се казва в изявлението на Европейската комисия.

Събитието се излъчва пряко по цял свят, а целта е набиране на средства за хуманитарна помощ на Украйна. Акцията за подпомагане на бежанците бе задействана от ЕК и правителството на Канада.

В специално видеообръщение украинският президент призова за ембарго на руския газ и за противопоставяне на руската агресия. 

БГНЕС