Бившият военен пилот Надя Савченко създава опозиционно движение в Украйна
Бившият военен пилот Надя Савченко създава опозиционно движение в Украйна / БГНЕС, архив

Бившият украински военен пилот Надя Савченко, която стана депутат в страната си, след като прекара две години в руски затвор, обяви, че създава политическо движение, което ще действа като опозиция на президента Петро Порошенко, предаде Франс прес.

Най-известната бивша затворничка от украинския конфликт е изгонена от партията си

"Целта е то да реформира украинския народ и да промени системата, да доведе до истински промени", заяви Савченко пред украински медии.

Движението на украинския народ (РУНА) има за цел да стане партия, която да е опозиция на проевропейското правителство, което управлява в момента в Киев и е все по-активно критикувано заради провала си в борбата с корупцията.

Помилваната от Путин украинка Савченко отиде в Русия, предизвика бурни реакции

Трийсет и пет годишната Савченко, пилот на хеликоптер, получи 22-годишна присъда в Русия. Според обвиненията, които тя отхвърля, Савченко е предоставила на украинската армия координатите на мястото, където се намираха двама журналисти от руска обществена телевизия, убити от минометен снаряд в Източна Украйна през юни 2014 година.

Надя Савченко: Украинци, ако ме искате за президент, ще стана президент

В края на май тази година Савченко беше разменена за двама руснаци, хвърлени в затвора в Украйна, и при връщането си в Киев беше посрещната като национален герой, припомня АФП.

След като стана депутат, Савченко се срещна със сепаратистки лидери от Източна Украйна за преговори, целящи освобождаването на украински затворници. Това обаче предизвика противоречия в Украйна, защото Киев не признава легитимността на сепаратистите. Савченко не беше получила и официално разрешение за пътуването си в източната част на страната.

Освободената Савченко: Готова съм отново да се жертвам за Украйна

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили, който беше за кратко губернатор на Одеска област, също създаде свое движение, което е в опозиция на президента Петро Порошенко, когото обвинява, че спъва обещаните реформи.

Източник: БТА