Владимир Путин
Владимир Путин / БТА
Според него, целта е да се отприщи нова бежанска вълна към Европа и да я дестабилизира
Руският президент Владимир Путин нарочно се стреми да предизвика глад в Близкия изток и Африка, заяви Рюдигер фон Фрич, бивш германски посланик в Русия, цитиран от ДПА.
Целта на Кремъл е да дестабилизира Европа с масивна бежанска вълна, заяви Фон Фрич пред неделното издание на в. "Тагешпигел".

"Идеята на Путин е, че след срива на доставките на зърно, гладуващите хора ще избягат от тези региони и ще се опитат да достигнат Европа, като милионите сирийци, избягали от ужасите на войната", смята той.

Дипломати: САЩ и техни партньори разработват маршрути за износ на зърно от Украйна

Според бившия посланик в Москва това е причината руските сили да пречат на украинския износ на зърно и обстрела на зърнени силози.

"С нов поток от бежанци, той иска да дестабилизира Европа и да засили политическия натиск западните страни да се откажат от твърдата си позиция срещу Русия", добавя Фон Фрич. Според него това е "новата хибридна война" на Путин.

Този нов начин за водене на военни действия включва невоенни средства като кибератаки и кампании за дезинформация, припомня ДПА. Украйна е един от най-големите световни производители на зърно, но износът през украинските пристанища спря поради войната.

Според германското правителство Русия пречи на Киев да изнесе 20 милиона тона зърни, предимно за Северна Африка и Азия. Голяма част от него е складирана в пристанищния град Одеса.
БТА